Leven “in het nu” is vaak een hele uitdaging en je hart volgen in wat nodig is eveneens! Hoe verhoudt alles dat ik onderneem zich naar vrije tijd en oplaadmomenten? Ik besloot eens goed te kijken naar waar ik energie aan geef en waar ik energie van krijg. Is er een gezonde balans? Hoe leg ik mezelf aan de accu? Het lijkt zo’n simpele vraag, maar in de waan van alledag sta ik er vaak helemaal niet bij stil. Tot ik merk hoe moe ik eigenlijk ben, of niet ben toegekomen aan iets dat belangrijk voor me is. Hoe zorg jij er eigenlijk voor dat je accu niet dreigt leeg te raken? Weet jij eigenlijk wel waar jouw energie naar toe gaat en hoe het weer bij je terug komt? Als je inzicht hebt in hoe dit voor jou werkt, kun je namelijk positief beïnvloeden.

De accu van de energiehuishouding

De accu van de energiehuishouding is gebaseerd op vijf belangrijke levensaspecten die grofweg jouw dagindeling bepalen:

– Gezin
– Werk
– Activiteiten in en om het huis
– Sociale contacten
– Jezelf

Energienemers en energiegevers

In de eerste vier aandachtsgebieden zitten activiteiten die energie geven en energie nemen. Soms zit je ’s avonds op de bank en besef je pas hoe uitgeput je bent, een andere keer heb je energie om van alles te doen. Vaak ben je je er niet van bewust waar dat nou precies door komt. Je hebt gewoon je dag gedraaid en morgen is de volgende. Maar als je voelt dat je uit balans bent is het toch zinvol eens beter naar je dag te kijken:

– Wat waren nou eigenlijk activiteiten (of mensen) waar je energie van kreeg?
– En wat waren vandaag jouw energienemers (of zelfs je energievreters)?
– Hoe verhouden deze zich tot elkaar?

Aandacht aan jezelf

De laatste categorie, aandacht aan jezelf, is voor jouw eigen energiehuishouding van groot belang. Door tijd en aandacht aan jezelf te besteden en ruimte te maken voor jezelf, help je jouw accu weer op te laden en ben je jouw eigen energiegever. Juist als we het druk hebben of onder druk staan hebben we de neiging om onszelf weg te cijferen en de weg van de verplichtingen als een kip zonder kop achterna te blijven hollen. Natuurlijk kan dit prima en hou je dit best even vol, maar als je structureel leegloopt pleeg je roofbouw op jezelf.

Van moeten naar willen

Vaak is het zo dat wanneer we onder druk staan, de beleving van willen naar moeten verschuift. Iets wat we graag willen, vanuit een intrinsieke motivatie, is vaak ook energie gevend, terwijl iets dat “moet” vaak als energie nemend wordt gevoeld. Als alles “moeten” wordt, lijkt alles energie te kosten, zelfs de leuke dingen! En dat is zonde, want fijne en leuke dingen zijn vaak ook jouw opladers.

Hoe ziet jouw oplader eruit?

Ben jij je ervan bewust wie of wat je oplaadt? Wanneer je dit weet helpt het je om de mensen of situaties die een positieve, steunende en energie verhogende rol hebben een grotere plek binnen je leven te geven. Wees daarbij zo concreet mogelijk, stel jezelf nieuwsgierige vragen. Ben jij iemand die zegt: “ik laad op wanneer ik rust heb”; onderzoek dan eens hoe rust er voor jou precies uitziet. Wat doe je dan wel of niet? Waar ben je? Ben je alleen of met een ander?

Energiegever: de natuur en de dieren

Sinds mijn hond Balou in 2010 is overleden, miste ik ‘vitamine Dier’! Balou was mijn maatje, bij wie ik lekker kon wegkruipen en gek mee kon doen. Balou zorgde ervoor dat ik meerdere malen per dag ruim drie kwartier naar buiten ging om te wandelen en te ontspannen. Doordat dit was weggevallen bracht ik minder tijd door in de natuur. Kortom, door het verliezen van mijn hond, verloor ik ook belangrijke energiegevers. Na een aantal jaren geen hond te hebben gehad, merkte ik hoe ik dit miste en hoe enorm veel energie dieren en de natuur mij geven. Zo’n belangrijke energiegever kan ik niet mijn leven laten uitglippen. Dus daarom nam ik een belangrijk besluit. Dieren en de natuur weer een grotere plaats in mijn leven geven! De vervolgstap was concreet, er kwam weer een hond, er zijn inmiddels katten en ik ga weer iedere dag flinke lange tijd naar buiten om te wandelen.

Hoe is het gesteld met jouw energiegevers en energienemers?

Heb je weinig energie? Grote kans dat je jouw energiegevers onvoldoende serieus neemt of te weinig ruimte geeft. Wat er niet in zit, kan er ook niet uit. Wanneer je meer energie geeft dan je hebt, voel je je op een gegeven moment leeg en gesloopt. Sta jezelf dus toe, jezelf te voeden met dat wat jou energie geeft.

 

  • Wil jij geholpen worden met het op pijl brengen van je energiehuishouding?
  • Wil jij je meer bewust worden van de keuzes die je daarbij maakt?
  • Wil jij jouw energiegevers en energienemers in kaart brengen?

Jouw volgende stap zetten we die samen?

Jouw vraag blijft altijd maatwerk.
Wil jij jouw specifieke situatie voorleggen en weten wat ik voor jou kan betekenen? Stel dan gerust je vraag.

Krijg inzicht in jouw energiegevers en energienemers

Download hier mijn oefeningen voor jou!

 

En krijg balans in je energiehuishouding!