Frank Boeijen zong het al: denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart.

Wanneer ik in mijn hart kijk, weet ik dat het klopt, daar tref ik mijn trouwe motortje aan. Vol van liefde en veelzijdigheid: in hoe ik liefheb, het leven ervaar, wat ik ambieer, warm voor loop en waar ik werkelijk voor wil gaan. Het is er niet zwart/wit. Het is er kleurrijk. Juist die kleur in mijn hart is zo belangrijk om verschil te maken. Een verandering te brengen. Voor mezelf, de ander, voor de wereld.

Grote woorden? Nee. Het is juist dichtbij, klein en beïnvloedbaar.

Beginnen bij het laten horen van ons eigen geluid. Er is zoveel negatief nieuws. Angst regeert de wereld. We zijn verbijsterd over wat mensen elkaar aan doen en verbijsterd over alle ongenuanceerde en enge reacties van weldenkende mensen. We hebben commentaar op alles en iedereen om ons heen. De wereld lijkt vastgelopen in (collectieve) angst. Er ontstaat polarisatie, er wordt aangezet tot vergelding en wraak en er worden boosdoeners en zondebokken gezocht.

Angst en controle vertellen ons dat we teveel met de buitenwereld bezig zijn.

De buitenwereld is een spiegel van ons eigen innerlijk. Wanneer jij controle wilt houden, op angst stuurt, en denkt in tekorten, straal je dit uit naar je omgeving. Je steekt andere mensen aan. We maken elkaar banger en gekker. Wat zou er gebeuren als je daar mee zou stoppen?

Er is zoveel goed nieuws. Zoveel mensen bezig met kleine en grote initiatieven.

Mensen die duurzamer leven, mensen die respectvol met dieren en natuur omgaan, mensen die voor andere mensen zorgen. Mensen die nieuwe ideeën ontwikkelen om bij te dragen aan een betere wereld. Die berichten mogen ons bereiken. Die berichten stimuleren ons, inspireren ons en werken aanstekelijk. Zo vreugdevol, zo hoopvol, zo voedend. Ze mogen in de schijnwerpers dezen mensen. Mensen die een verschil maken door hun eigen zaadjes te planten om een nieuw begin te maken. Zaadjes die uitgroeien en gaan bloeien, wanneer ze worden gekoesterd en verzorgd. In het licht ermee! Laat het licht schijnen, meer en meer. Dat hebben we nodig. Lichtpuntjes zijn overal, ook bij jou, dus laat het zien.

Wat is jouw eigen geluid? Wat zou er gebeuren als je je niet richt op de buitenwereld, maar begint met het opschonen en verzorgen van je binnenwereld?

Wat zou er gebeuren als je jouw hart zacht maakt, verzorgt, voedt en met nieuwsgierigheid en interesse aandacht geeft? Als je je richt op al die kleuren in je hart, al die bloemrijke nuances? Als je weet wie je bent en wat jij werkelijk wilt? Dat je daar naar gaat leven, uiting aan geeft en uitstraalt naar je omgeving? Dat je van jezelf houdt, jezelf het allerbeste gunt en dat je erop vertrouwt dat het leven je genoeg te bieden heeft en jou geeft wat je nodig hebt? Wat zou er gebeuren……………
Wat zou er gebeuren als je je niet meer richt op angst, controle en tekort. Wat zou er gebeuren als je daarvan geen spoken maakt, maar het insluit in je hart, ermee samenwerkt en het ontmantelt? Wat zou er gebeuren als je meer contact maakt met overvloed, dankbaarheid, liefde en groei? Richt je op waar je blij van word, geef je aandacht aan waar jij in gelooft. Bedenk dat als je jezelf dient en liefhebt, je ook de wereld om je heen dient.

We hebben allemaal onze circle of influence. We hebben allemaal een platform.

Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, je kunt zelf de verandering in de wereld zijn en helpen het te creëren. We hebben allemaal een manier om ons bereik uit te breiden en te zijn wat we veranderd willen zien. Wanneer jij jouw licht aansteekt en doorgeeft, inspireer je de mensen om je heen hetzelfde te doen. Wacht niet langer. Ga met een bewuste blik door het leven en wees in het hier en nu.

We hebben allemaal altijd een principiële keuze waar we iets aan willen toevoegen: aan de angst en wrok in de wereld of aan de liefde?

En stel je zelf de vraag, bij alles wat je doet: “wat zou liefde doen”? Want geweld hoe groot of klein ook, eindigt, waar liefde begint. Josien Krosenbrink, een bevriend collega van me zei het nog mooier: de oorlog daarbuiten vraagt om vredesmissies in onszelf!

 

Wil jij leven vanuit liefde en bezieling?

Wil jij jouw angsten begrijpen en doorgronden?

Wil je met ze samenwerken in plaats van verdringen, wegduwen en ze laten overheersen?

Geef je leven vorm en zet jouw stappen ->

How wonderful it is that nobody need wait a single moment before starting to improve the world.

~Anne Frank~

Make the change you want to see