De wildernis in

Jaren geleden had ik autorijangst. Ik slaagde voor mijn rijexamen toen ik 19 jaar was en reed tot de angst om te rijden mij in zijn greep kreeg. Ik durfde niet meer. Het lukte me niet een doorbraak voor mezelf te creëren. Maar uiteindelijk kwam het moment, dat ik voelde; nu wil ik het echt graag zelf achter het stuur zitten. Ik kan dit! Ik wil dit voor mezelf! En ja, ik stapte de auto weer in. Iets wat voor de één zo simpel, zo gewoon, zo’n automatisme is, was voor mij het beklimmen van de Himalaya. De auto instappen, was de wildernis ingaan. Een overwinning op mezelf.

In de koelkast

Na het behalen van mijn rijbewijs had ik geen auto. Ik reed dus veel te weinig. Toen ik ging studeren reed ik nog minder en altijd in de auto’s van anderen. Hierdoor kon ik geen vertrouwen opbouwen. Vervolgens had ik een periode last van mijn evenwichtsorgaan. Spontaan flauwvallen en duizelingen zorgden ervoor dat ik helemaal niet meer durfde. Autorijden behoorde tot het verleden.

Het is hoe het is

Mijn omgeving zette me onder druk. Iedere keer moest ik uitleggen waarom ik niet reed of waarom ik het niet oppakte. En ik kreeg duizenden redenen te horen waarom het toch zo handig was als ik wél kon rijden. Ja, dat wist ik zelf ook wel, maar ik liet het voor wat het was en accepteerde mijn angst. Aanvaardde hoe het er nu voor stond. Dat gaf rust. Ik reisde zonder morren uren met openbaar vervoer. Bussen, treinen, stukken lopen of fietsen deerden me niet. Ik gaf het verzet op.

Mededogen en steun aan mezelf

Diep in mijn hart wist ik dat ik mijn droom om ooit weer auto te rijden niet had opgegeven. Ik wist dat het juiste moment zich vanzelf zou aandienen. Door de jaren heen reed ik soms een paar keer, maar ik zette niet door. De vrees was te groot. Ik wist dat ik kon rijden. Het probleem zat tussen mijn oren. Angst, het gevoel niet goed genoeg te zijn, geen routine, irrationele gedachten en ook smoezen. En dus ging ik op zelfonderzoek uit. Waarom wil ik eigenlijk autorijden? Welke wens zit er achter? Wat verandert er in mijn leven als ik het doe? Wat weerhoudt me ervan? Welke dingen zeg ik tegen mezelf? Hoe motiveer en ondersteun ik mezelf? Wie helpt me? Hoe vier ik mijn succes?
Ik werd mijn eigen coach! Een liefdevolle, geduldige coach. Want verdien ik niet mijn eigen steun en toewijding?

De droom mee de dag in

Inmiddels rij ik al jaren weer. Het gaat me goed af. In het begin durfde ik nog niet alleen te rijden, maar ik voelde mijn zelfvertrouwen groeien, de ontspanning toenemen. Ik richtte me niet op het einddoel, maar op de stappen die ik per keer, per week zette. Die maakte het haalbaar voor me. Ik nam de tijd voor mezelf. Ik mocht het eng vinden. Ik mocht letterlijk terugschakelen. Maar ik wist dat ik voorruit ging. Op mijn eigen tempo.

Verrassing

Altijd gedacht, als ik maar kan rijden en mezelf kan verplaatsen van A naar B dan ben ik tevreden. Maar wie oh wie had gedacht dat ik autorijden zelfs ontspannend ging vinden? Ik zeker niet. Dit was zo’n eye-opener. Want als iets dat ik zo eng vond en zo bedreigend, en waarvan ik nooit had verwacht het te kunnen overwinnen, nu zo ontspannend en prettig kon zijn, voor welke dingen in het leven geldt dat dan nog meer? Een mooie constatering: ik ben veranderlijk en ik verras mezelf voortdurend. En goed om te weten dat we een groot deel van ons leven nog niet ontdekt hebben, omdat we bij voorbaat denken dat het ons niet aanstaat , eng is of niet haalbaar. Misschien is het wel fascinerend om te doen wat we uitstellen of weigeren, alleen maar om te zien hoe het eruit ziet als we het wel doen. En dan te zien welke mooie verrassingen dat oplevert.

Blijft de droom een droom of wordt deze werkelijkheid?

Soms heb je dromen, die gewoon dromen mogen blijven. Andere dromen, groot of klein, wil je in de realiteit zetten. En wat doe je dan? Hoe zit dat met jou? Wat wil jij graag realiseren, maar stel je telkens uit?
Wat het ook mag zijn, de principes om een verlangen te realiseren zijn altijd hetzelfde:
– je hebt helderheid nodig over je focus. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe meer kans je hebt dat je het gaat bereiken;
– Je hebt perspectief nodig op hoe je het wil gaan bereiken;
– Je hebt ondersteuning nodig om daadwerkelijk stappen te zetten.

Want zelfvertrouwen ontstaat als we:
– zelf beslissingen nemen
– met succes actie ondernemen
– en erkennen dat we voor beiden zelf verantwoordelijk zijn.

Nu rijd ik vrij en blij door het land. In de tussentijd ben ik op allerlei manieren nog steeds onderweg. In het uitproberen, in het leren, in het accepteren, in het durven.

Zeg jij ook “ja” tegen jezelf?

Warme groet,
Brigitte

Meer interesse?
Boek je themasessie van “Droom naar Daad” 

Jouw vraag blijft altijd maatwerk.
Wil jij jouw specifieke situatie voorleggen en weten wat ik voor jou kan betekenen? Stel dan gerust je vraag.

       Tips om te komen van

       Droom naar Daad

Zoek je werkelijke wens

Sta eens stil bij wat je echt zou willen. Neem er de tijd voor. Vraag door bij jezelf. Stel je wens is: “ik wil meer tijd voor mezelf hebben”, wat is dan de achterliggende reden van die wens? Wat versta je precies onder “tijd voor mezelf hebben”? Kom achter je eigen dieper liggende motieven waarom je iets wilt.

Stel jezelf de “Wondervraag”, ga je wens verbeelden

Hoe ziet het resultaat van jouw wens eruit? Maak het heel helder voor jezelf. Stel jezelf de “wondervraag”: stel dat er vannacht een wonder gebeurt. Je wordt ’s ochtends wakker en je wens is gerealiseerd. Wat is er dan anders? Hoe voel je je? Wat zou je omgeving merken? Hoe ziet je wereld er dan uit? Concentreer je op de vragen en bekijk hoe jij je leven zou willen veranderen. Het is een mooie manier om zonder enkele belemmering je (onbewuste) verlangens of behoeften naar buiten te brengen. Verbind emoties aan dit verlangen. Wat zou dit voor je betekenen? Je kunt ook een visualisatie doen of een visionboard maken. Je weet nu wat je wilt of graag anders zou zien.

Zet je eigen hulptroepen in

Wat kan je zelf doen om je wens te bereiken? We zijn ons vaak niet of onvoldoende bewust van wat we kunnen. Daarentegen zijn we ons wel erg bewust van wat we niet kunnen of waar we ‘slecht’ in zijn. We zijn ingesteld op fouten, wat goed gaat wordt snel vergeten en negatieve ervaringen blijven langer hangen. Jammer… want er zijn zoveel positieve dingen in jezelf.
Kijk eens goed naar je eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Welke kun je inzetten als je eigen “hulptroepen”? Wat is positief aan jezelf en gaat als vanzelf? Kijk naar kwaliteiten die tot je persoonlijkheid horen, die je kleuren en die je uniek maken. Ze zijn te herkennen aan bijzondere eigenschappen van jezelf die je zelf als heel normaal ervaart. Geloof in je eigen kwaliteiten en in je wens. Als je twijfelt is het belangrijk te onderzoeken waar dat vandaan komt.

Vraag om hulp en support aan anderen

Doe niet alles alleen!! Koester de mensen die je enthousiasme delen en die je bondgenoten zijn bij de stappen die je zet. Kijk hoe zij je kunnen helpen en durf om hulp en support te vragen.

Ontdek je verborgen blokkades

Wat weerhoudt je ervan om je wens te realiseren? Wat zit je in de weg? Wat is het gevolg als je deze blokkades houdt? Hoeveel kost je dit? Je hebt je eigen overtuigingen en gedachtepatronen ontwikkeld en deze overtuigingen hebben invloed op wat je doet en de ruimte die je jezelf geeft. Het is dus goed te onderzoeken welke overtuigingen nog voor jou werken en welke je niet langer dienen.

Voel je innerlijke criticus aan de tand

Hoe kritisch ben je op jezelf als het gaat om wat je moet doen en hoe je het moet doen? Ben je net zo mild naar jezelf als naar anderen? Vaak zijn we zo ontzettend streng voor onszelf. Let eens op welke zinnetjes je tegen jezelf zegt. Zijn ze positief? Ondermijnend? Ga deze zinnetjes veranderen in positieve boodschappen naar jezelf. Zeg eens tegen jezelf wat je tegen een vriend(in) zou zeggen als die om jouw support vroeg in een zelfde situatie.

Durf te veranderen en kom in actie

De enige manier om te weten hoe iets gaat werken, is door het aan te gaan en het te ervaren. Dit betekent durven nieuwe dingen aan te gaan, jezelf de kans geven uit te proberen. Het betekent soms ook moed om oude patronen los te laten en welbewust te kiezen vanuit je eigen leiderschap. Door los te laten, kun je ontspannen en ontstaat er ruimte voor nieuwe dingen en ideeën. Daardoor ontstaat ruimte voor verandering. Neem een besluit. Het is de stap naar handelen en doen.
Laat je verwachtingen los en ga exploreren. Deel je stappen op in kleinere stukken, maak het concreet, haalbaar en behapbaar voor jezelf.

Heb doorzettingsvermogen

Je handelt, je bent bezig, je zet stappen. Maar het blijkt niet altijd gemakkelijk. De kans dat je terugvalt of opgeeft is groot. Je geloof wordt op de proef gesteld. Dit is heel normaal. Het gaat met vallen en opstaan.

Vier en waardeer je successen

We zijn goed in onszelf bekritiseren, maar zijn we ook goed in onszelf complimenteren? Sta eens werkelijk stil bij wat je bereikt hebt. Wees trots, steun jezelf en vier je successen.

 

Als je een wonder de ruimte geeft, voltrekt het zich
Arthur Japin

Het is een kwestie van durven, meer niet. Dat geldt voor alle kunst, dus ook voor die van het leven
Arthur Japin