Ik geef ook thema workshops. Een van de workshops die ik onlangs heb gegeven is: “werken met associatie kaarten”. Deze workshop is ervaringsgericht en brengt mensen op een andere manier in contact met hun vragen én hun (onderbewuste) weten. De meesten van jullie kennen diverse inzichtkaartjes, inspiratie- en associatiekaarten of zijn bekend met tarotspelen, we zien ze namelijk steeds meer en ze zijn leuk! Maar hoe kun je meer doen met deze kaarten dan ze alleen te bekijken en weer in de kast te leggen? Hoe kun je ze gebruiken en wat hebben ze te vertellen over jezelf? Dat is wat ik leer en laat ervaren tijdens de workshopavond. Spelenderwijs aan de slag met een beeld en je vraag.

Wat is vrij associëren?

Door te associëren krijg jij inzicht in jouw dieperliggende motieven en ervaringen. Je bent verbonden met jezelf en vanuit daaruit zeg je “zonder nadenken” wat je te binnen schiet door het zien van een bepaald voorwerp, symbool of beeld. Door te werken met associatieve technieken kijk je verder dan alleen je denken. Je komt meer te weten over je onderbewuste reactie en weten. Samen kijken we of daar een patroon of verklaring in valt te ontdekken.

Denken in plaatjes en symbolen

In plaatjes of symbolen denken is elementaire functie van de menselijk geest. Of je het realiseert of niet, je bent voortdurend bezig symbolen te interpreteren. En wat we interpreteren kleuren we door onze persoonlijke ervaringen. Als je je bewust wordt van de manier waarop jij de plaatjes van je leven interpreteert, kun je starten met (positief) beïnvloeden.

Waarom werken met tarot- en associatiekaarten?

Tarot- en associatiekaarten zijn een bijzondere vorm van beeldend materiaal. Ze bevatten namelijk archetypische symbolen en herbergen een rijke en complete symboliek. Het werken met een beeld is erg inspirerend. Het is een uitstekend hulpmiddel om te blijven associëren en nieuwe beelden te laten opkomen. Tijdens de workshop hebben we vooral oefeningen gedaan en daarna spraken we de ervaringen met elkaar door. Juist het ernaar kijken, bespreken en betekenis geven biedt de krachtige werking. Wat kun je opmerken naar aanleiding van het beeld? Welke relatie heeft het met jouw thema of vraag? Welke indruk maakt het? Wat raakt je? Prachtig om te zien hoeveel er boven kwam borrelen. De meeste deelnemers vonden het ook makkelijker (en leuk!) om aan de hand van het beeld iets bespreekbaar te maken. Het is een andere manier om onderwerpen voor jezelf of de ander aan te kaarten en te interpreteren. Er werd stil gestaan bij de gevoelens en gedachten die het beeld opriep en hoe het is om zo met het onderwerp bezig te zijn.

De eigen betekenis is belangrijk

Jij bent het die betekenis aan het beeld geeft! Het is niet aan de ander om het beeld voor jou te duiden. Het is juist bijzonder de betekenis voor jezelf te achterhalen. Vaak is de waarde die aan de onderwerpen wordt toegekend heel persoonlijk. Wat roept het op? Welke informatie geeft het? Dit kan nieuwe inzichten bieden. Hoe dan ook, door een gerichte koppeling te maken tussen de afbeelding en de vraag, krijgt het beeld een verhelderende functie.
Eén vraag is daarin heel essentieel: “wat betekent dat voor jou?”

Diversiteit

Het is fijn al wanneer je kunt voelen welke kaarten je aanspreken en voor jou werken. Tijdens de workshop heb je alle gelegenheid om kennis te maken met diverse kaartspelen en een verscheidenheid aan associatie kaarten. Zo kan een iedereen een gevoel krijgen bij het werken met verschillende kaarten. Het is erg mooi om te zien hoe beelden en symbolen van toegevoegde waarde zijn bij het duiden van jouw vragen en antwoorden.

Mee doen met een workshop?

De workshop kan op aanvraag worden georganiseerd (ook met eigen samengesteld groepje). Wil je liever individueel met het thema aan de slag? Dat kan ook!

Meer weten?

Stuur me je vraag of een terug bel verzoek via het  formulier.

Ik help je met het helder krijgen van de mogelijkheden en jouw volgende stap.

 

 

Reacties van deelnemers

Als je een eerste ervaring op wilt doen in je zoektocht naar het gebruik van kaarten in je dagelijkse leven, is dit een leuke, leerzame workshop, waar je in een vertrouwde warme en open omgeving ervaring op kan doen.

Door de oefeningen heb ik inspiratie gekregen om hier thuis mee verder te gaan, Ik vond het erg interessant en leuk om verschillende soorten associatiekaarten en tarotkaarten te kunnen zien en te mogen gebruiken.

Het is een mooie manier om je eigen gedachten en gevoelens op een andere manier te bekijken en te bespreken.  Prettige leidraad voor mij om tot inzicht en oplossingen te komen. Het was zeer  constructief.

Ik gebruik de kaarten niet om jou of te programmeren door definitieve voorspellingen te doen

De kaarten zijn enkel de spiegels die je kunnen helpen om jezelf en je levenskwesties vanuit een ander perspectief te zien

De kaarten zijn bewustzijnskaarten en worden als zodanig gebruikt