Laatst zei een vriendin tegen mij: jouw kracht ligt in je kwetsbaarheid. Een groot en mooi compliment. Als jong meisje, maar ook later toen ik opgroeide en mijn eerste baan kreeg, kreeg ik vaak te horen dat ik “teveel van mezelf liet zien”. Ik kon daar niet zo veel mee, want ik had het niet zo op dat ritueel om elkaar heen dansen door rollen aan te nemen, maskers op te zetten en gewenst gedrag te vertonen. Liever liet ik mijn echtheid zien, deelde ik wat me raakte, gaf ik aan waar mijn vragen en onzekerheden lagen en liet ik merken wat me bezighield of vreugde schonk. Het leverde me veel op: verhoudingen en contacten werden puurder en transparanter en vooral echter. Natuurlijk ging ik ook wel eens door mijn hoeven. Soms gaf ik teveel van mezelf weg. En dan waren er altijd wel mensen die me waarschuwden en me lieten voelen dat kwetsbaarheid ‘gevaarlijk’ was of erger nog: zwakte. En door sommige ervaringen liet ik dan minder van mezelf zien. Maar diep in mijn hart voelde ik: kwetsbaarheid is juist kracht! Wat er ook gebeurt, het voelt goed en oprecht en brengt me altijd verder. Vanuit kwetsbaarheid groeit creativiteit, liefde, vertrouwen en vreugde.

Brené Brown verwoordt de kracht van kwetsbaarheid heel mooi in haar TED-talk: the power of vulnerability . Brené stelt dat mensen vaak van zichzelf en van anderen verwachten dat ze perfect zijn in werk, relaties, opvoeding, etc. terwijl dit onmogelijk is. Zij vertelt waarom mensen zo bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen en hoe zich ze zich daarvoor leren afschermen. Ze legt hierbij de relatie met moed, angst, authenticiteit, schaamte en schaarste (niet goed genoeg zijn , niet succesvol genoeg zijn, niet knap genoeg zijn, etc.). Zij geeft aan welke gevolgen het heeft als je je afsluit van je eigen kwetsbaarheid. Velen van ons vinden kwetsbaarheid geen prettige emotie en ervaren spanning of nare gevoelens. Hierdoor hebben we geleerd onze kwetsbaarheid te verstoppen. We associëren het met onzekerheid en risico’s.

Echter, wanneer je jouw kwetsbaarheid op een positieve manier inzet, wordt het je kracht. Dat betekent je perfectionisme laten varen, je kwetsbaarheid omarmen en uitdagingen aan te gaan ook al zijn er geen garanties. Wat je kwetsbaar maakt, maakt je namelijk hartstikke mooi. Vertel jouw verhaal, van wie je bent, met je hele hart! Heb de moed onvolmaakt te zijn, uit imperfectie ontstaat schoonheid. Wanneer je bereid bent los te laten wie je denkt te moeten zijn, kun je zijn wie je werkelijk bent. En juist dan blijkt dat er een werkelijke verbinding met de ander kan ontstaan .

Erbij horen is een aangeboren menselijk verlangen om deel uit te maken van een groep of een geheel. Juist daarom hebben we de drang om ons aan te passen, en te zoeken naar bevestiging en goedkeuring. We willen ons allemaal verbonden voelen met de ander, maar als je je achter een masker verschuilt is er van weinig verbinding te spreken. Het werkt zelfs averechts. Uit intensief onderzoek blijkt dat we er juist meer bij horen als we onze imperfecte zelf aan de wereld laten zien en is aangetoond dat mensen die hun gebreken en kwetsbaarheid omarmen de meest bewuste keuzes maken. Wanneer je de compassie hebt eerst aardig te zijn voor jezelf, kun je die compassie ook in de praktijk brengen voor anderen mensen. Jouw kwetsbaarheid nodigt de ander uit zichzelf ook te laten zien. Hierdoor wordt jouw verbinding met de ander echt.

Afgelopen jaren heb ik dingen gedeeld met diverse mensen en dat was niet makkelijk voor me. En voelde ik die voorzichtigheid, de vrees om mezelf bloot te geven. Zouden ze me begrijpen? Zouden ze me afkeuren? Kan ik mijn volledige zelf laten zien? Niet alleen maar de mooie kant, maar mijn complete diepere zelf? Ik dacht aan wat het me zou kunnen brengen als ik mezelf zou openen en deelde mijn verhaal. Door mijn kwetsbaarheid te laten zien, ontstond er een intens contact en een diepere verbinding met elkaar. De energie veranderde voelbaar. Mezelf kwetsbaar opstellen werd wederom een gift. Dankbaar voor wat zich aandiende en de harten die open gingen.
Ja, kwetsbaarheid is het hart van schaamte en angst en onze strijd voor waardigheid, maar het is ook zeker de oorsprong van plezier, creativiteit, erbij horen en vooral liefde.

 

Hoe kwetsbaar kun jij zijn?

Durf jij je onvolmaaktheid te laten zien?

Durf jij jezelf te zijn?

Kom jij tevoorschijn in wat je denkt, voelt en doet?

Geef je leven vorm en zet jouw stappen ->

Delf mijn gezicht op,
Maak mij mooi.
Wie wordt ontmaskerd,
wordt gevonden
en zal zichzelf opnieuw verstaan.
En leven bloot en onomwonden,
Aan niets of niemand meer ten prooi
Delf mijn gezicht op,
Maak mij mooi.

~Huub Oosterhuis~