Meervoudige liefde & polyamorie

Een levenswijze

Meervoudige liefde/polyamorie staat voor een levenswijze waarbij geliefden erkennen dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Deze liefde uit zich in relaties waarbij vriendschap, intimiteit, een emotionele band, spirituele verbondenheid en/of seksualiteit kunnen samengaan. Er zijn binnen de definitie van polyamorie veel verschillende relatievormen mogelijk. Ze hebben gemeenschappelijk dat deze gebaseerd zijn op liefde, openheid, eerlijkheid en respect. Goedkeuring van alle betrokkenen is een belangrijk aspect. Het zal duidelijk zijn dat een goede, open communicatie hierbij onmisbaar is.

Monogamie de norm?

In het Westen is monogamie de norm. Voor veel mensen werkt de monogamie zeer goed. Bij monogamie wordt trouw gedefinieerd als: “een verbintenis hebben met slechts één partner (tegelijkertijd), zonder andere seksuele of relationele partners te hebben tijdens de relatie”. Toch hebben of verlangen veel mensen naast hun echtelijke relatie een tweede relatie. Vreemdgaan, scheiden en seriële monogamie komen veelvuldig voor. Blijkbaar worstelen veel mensen met de liefde voor een ander persoon. Bij polyamorie staan partners elkaar toe deze gevoelens te hebben en ze samen te onderzoeken.

Hou je van meerdere mensen en heb je het gevoel te moeten kiezen?

Heb je verschillende relatiebehoeften en wil je er samen uitkomen?

Wil je samen grenzen verkennen, maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken?

Heb je gevoelens van jaloezie en angst?

Heeft je partner gevoelens voor een ander, maar zie jij dat absoluut niet zitten?

Heb je last van gevoelens van schaamte en schuldgevoel?

Wil je grip krijgen op onderliggende dynamieken en patronen die spelen?

Ben je bang voor de veroordeling van de buitenwereld?

Coaching is een middel om je hierbij te helpen

In de coaching bekijken we wat er binnen jouw relatie(s) aandacht vraagt. Je reflecteert op je eigen gedrag en gevoelens en verkent keuzes, acties en consequenties van gedrag. Je onderzoekt waar mogelijkheden of grenzen liggen. Je ontdekt welke emotie van jou is en welke juist van de ander. Je krijgt zicht op wederzijdse belangen en behoeften en ontdekt hoe je kunt samenwerken met je geliefden en elkaars geliefden om een goede balans te vinden in het omgaan met polyamorie in de praktijk. Je leert om in verbinding te blijven met de ander(en), trouw te blijven aan jezelf en in beweging te komen. Het is een creatief en motiverend proces dat energie vraagt, maar ook veel oplevert.

Een levenswijze

Jouw volgende stap zetten we die samen?

Jouw vraag blijft altijd maatwerk.
Wil jij jouw specifieke situatie voorleggen en weten wat ik voor jou kan betekenen? Stel dan gerust je vraag.

Het is beter om op onvolmaakte wijze invulling te geven aan je eigen bestemming dan op volmaakte wijze het leven van iemand anders te imiteren

{

Wonderen

Mensen denken dat een mens zijn liefde tussen zijn geliefden moet verdelen. Alsof het een fles is waar maar zoveel glazen uitgaan. Het tegenovergestelde is echter het geval. De liefde verdubbelt zich gewoon. En weer. En nog eens. En steeds opnieuw blijkt er genoeg liefde te zijn voor iedereen. Het is een wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Maar zoals dat gaat met wonderen: wie er zelf niet bij is geweest, zal het niet willen geloven.
– Arthur Japin: “Zoals dat gaat met wonderen” –

Acceptatie en berusting

Een aantal maanden geleden zette ik mijn laptop aan in de vurige hoop iets te vinden over meervoudige liefde, over openheid, eerlijkheid, intimiteit en dan het liefst iets waar dat allemaal inzat. Ik had schrik, voelde me in nood, verward. Ik klikte en klikte en ineens, daar stond het woord polyamorie met daarbij een omschrijving waarvan ik geen buikpijn kreeg. En een uitnodiging tot gesprek waar ik geen buikpijn van kreeg. Door de sessies bij jou Brigitte, kwam ik er achter dat ik al mijn wezenlijke verlangens oprecht in mezelf heb toegelaten en toegegeven. Mijn enorm verlangen naar erkenning van precíes mijn waarden, ideeën en wensen had ik opeens niet meer nodig, doordat ik mijn lang gewenste erkenning eindelijk aan mezelf kon geven. Ik voelde warmte en compassie voor mezelf, omdat ik zo moedig ben af te wijken van de gebaande paden en omdat ik voor openheid, eerlijkheid en waarheid kies. Door het traject bij jou heb ik gezien dat het niet aan mij is om van al die nieuwe paden weer 1 gebaand pad te maken uit angst of onzekerheid. Ik heb mogen zien dat het goed is precíes zoals het is. Een stuk acceptatie en berusting. Dat is zo’n bevrijding.

Nienke S.

Coachcliënt

Van roerig water naar de veilige wal 

Dank voor al je inspanningen om mij te helpen bij al mijn vragen over meervoudige liefde. Het was een verwarrende ervaring liefde voor iemand anders te voelen dan mijn partner, terwijl ik mijn echtgenoot niet kwijt wil. Ik heb veel aan de sessies gehad. De sfeer die je creëerde was warm, vertrouwd, veilig en open, daardoor durfde ik meer en meer eerlijk te zijn tegen mezelf, ook met mijn schuldgevoel en schaamte. Jij was er voor mij met enthousiasme en vertrouwen en hebt mij goed op weg geholpen om in roerige wateren weer aan wal te raken.

Anet K, coachcliënt

Ontspannen en open begeleiding

Jouw zorgvuldigheid en je respect naar mijn partner en mij, zeker gezien onze tegenstrijdige gevoelens en belangen, waren voor ons erg belangrijk en waardevol. We hebben ons laten raken door de gedreven, integere en vooral ‘bezielde’ wijze waarop je de sessies vorm gaf. Dank voor je ontspannen, open begeleiding Brigitte. Fijn om te kunnen praten en sparren over een onderwerp waar wij normaliter niet open over kunnen zijn. Dat alleen al was een verademing. We hebben genoeg aanknopingspunten om ons in te verdiepen en om verder te komen.

Maarten S., coachcliënt

Weg naar zelfacceptatie

Voor mij waren de sessies een hele mooie ervaring. Spannend, beetje eng en afwachtend stapte ik binnen bij jou Brigitte. Maar wat een goede zet was het. Ik heb ontdekt dat het voor mij meer gaat over wensen bewaken dan over grenzen bewaken. Stap voor stap, omdat ik nooit zo heb meegekregen hoe dat ‘moet’. Je leerde me benieuwd te zijn naar mezelf en hoe ik mezelf kan verhouden tot anderen. Voor mij een weg die gaat over spirituele bevrijding, bewustzijnsontwikkeling, over liefde zijn eigen weg laten vinden. En het besef dat liefde niet in een hokje te plaatsen is. Door de gesprekken werd het me duidelijk dat iedereen zijn eigen liefdesweg te gaan heeft. Daarmee vertrouwt raken was een grote stap. Je hielp me goed op een laagdrempelige manier.

Saskia B.

Coachcliënt

Familiesysteem & genealogie

Geef je relaties vorm

Samen naar de coach