Boekentips

Ik houd van twee mannen - Ageeth Veenemans
Het eerste Nederlandstalige boek over polyamorie en gaat in op feit dat polyamorie niet past binnen de huidige moraliteit in Nederland. De norm is monogamie. De werkelijkheid is echter dat de mens van nature niet monogaam is en zich ook niet altijd monogaam gedraagt. Vreemdgaan, scheiden en seriële monogamie komen veelvuldig voor. Ageeth Veenemans schrijft in dit boek over haar liefde voor haar man en vriend en welke processen ze doormaakt. Daarnaast laat ze anderen aan het woord, die vertellen over hun polyamoreuze ervaringen en beschrijft ze wat polyamorie voor jou kan betekenen. Ik hou van twee mannen is een openhartig boek over de liefde.

Liefde delen in de praktijk: “Love Unlimited” - Leonie Linssen
In 2010 verscheen het boek ‘Love Unlimited, een vrije kijk op liefdesrelaties’ van relatiecoach Leonie Linssen. In september 2014 kwam de 2e herziene druk uit. Love Unlimited is een zelfhulpboek op het gebied van liefde delen en leert je opnieuw kijken naar de liefde in jouw leven, je ontmoet jouw verlangens en jouw grenzen hierin. Het bevat dertien ervaringsverhalen uit de coachpraktijk. Verhalen uit het leven gegrepen, over mensen die relatieproblemen ervaren als gevolg van gevoelens van liefde of seksuele aantrekkingskracht voor anderen dan de eigen partner. In het boek kun je lezen hoe zij vanuit een schijnbaar uitzichtloze situatie gecoacht worden en toewerken naar een oplossing die bij hen past als mens en bij hun persoonlijke situatie. Deze nieuwe druk bevat een werkboek gedeelte met 27 oefeningen die je thuis zelf of samen kunt doen.

The Ethical Slut - Dossie Easton & Janet Hardy
Een interessant boek wat wel als de bijbel van de polyamorie wordt gezien is: The Ethical Slut. Het boek geeft een boeiende visie op non-monogame menselijke relatievormen. Het is een boek voor iedereen die zich wil verdiepen in liefde, seksualiteit en gezelschap buiten de grenzen van de traditionele monogamie. De twee auteurs Dossie Easton en Janet w. Hardy nemen hun lezers in deze praktische gids mee langs vele mogelijke relatievormen. Van aseksualiteit en celibatair leven tot het hebben van meerdere liefdes- en sekspartners tegelijkertijd op een open en respectvolle manier. De schrijvers verdrijven mythen en geven aan welke vaardigheden nodig zijn om een succesvolle en verantwoorde polyamoreuze levensstijl te handhaven - van zelfreflectie en eerlijke communicatie tot veilig vrijen en vergroten van verbindingen. Je leert hoe je zaken kunt bespreken, je grenzen eert, conflicten oplost, en hoe je relaties op hun eigen voorwaarden definieert. Het is een onmisbare gids voor mensen die polyamorie willen verkennen op een manier die ethisch en emotioneel duurzaam is.

Verslaafd aan Liefde - Jan Geurtz
Een boek dat niet specifiek over polyamorie gaat maar toch van toegevoegde waarde is om hier te noemen omdat het op een uitstekende manier een aantal fundamentele uitdagingen van de liefde behandelt. Jan Geurtz bespreekt dat de zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. Die proberen we te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt averechts: het versterkt juist die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid. Zo ontstaat er een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. Met praktische voorbeelden wordt een uitweg getoond uit deze vicieuze cirkel. Eenmaal ontdaan van zelf-afwijzing blijken al onze pijnlijke emoties en diepe verlangens naar liefde en seks niet langer een obstakel, maar juist de toegangspoort naar een staat van zijn die volledig vrij is van beknelling en afhankelijkheid, en die – met of zonder relatie – vervuld is van liefde en helderheid.

More Than Two – Franklin Veaux & Eve Rickert
~Een praktische gids voor ethische polyamorie~
Kun je meer dan één persoon lief te hebben? Kun je met meerdere romantische partners zijn, , zonder jaloezie of zonder vals spelen? Absoluut! Dit boek helpt de lezer zijn eigen weg te vinden. Want het pad van non-monogamie gaat niet zonder vallen en opstaan. In dit boek aandacht voor ervaringen van anderen en aandacht voor de nuances (nee, dit is niet swingend), de relatie opties (doe je een V, een N, een open netwerk?), De mythen (reken er niet op wilde orgieën en eindeloze seks, maar niet sluiten ze uit, ofwel?!) en de verwachtingen (communicatie, transparantie en vertrouwen). De auteurs delen niet alleen hun zwaarbevochten filosofieën over polyamorie, maar ook hun pijn en verlegenheid. Meer dan twee is geheel zonder oordeel en doorspekt met een flinke dosis humor. Franklin en Eva onderstrepen het belang van het ontplooien van ethische polyamorie, terwijl ze de lezers zachtjes begeleiden door de netelige kwesties van jaloezie en onzekerheid. Daarbij proberen zij de lezer niet te overtuigen: ze weten dat polyamorie niet voor iedereen is. Franklin en Eva geven enkel handvatten aan diegenen die deze levensstijl willen gaan onderzoeken of die deze al leven en bieden een toolkit om hen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen en hen op het pad te zetten om te genieten van meerdere gelukkige, sterke, verrijkende en eerlijke relaties.

Polyamory in the 21st Century – Deborah Anapol
Polyamorie in de 21e eeuw verweeft onderzoek en feiten om de lezer een geïnformeerde en onpartijdige analyse over polyamorie te bieden, zowel als levensstijl en als een beweging. Deborah Anapol plaatst dit in een psychosociale en historische context. De lezer wordt meegenomen in verhalen, anekdotes en persoonlijke ervaringen om een beter begrip van polyamorie te ontwikkelen en te laten zien hoe mensen er in de praktijk mee omgaan. Anapol richt zich op de praktische, de utopische en de schaduwkanten van deze intrigerende levensstijl. Ze gaat in op moeilijke kwesties zoals de aard van de inzet, geen exclusiviteit, het balanceren van persoonlijke wensen met trouw aan een partner, het evalueren van overtuigingen over liefde en relaties, de impact van polyamorie op kinderen, en de uitdagingen die ontstaan wanneer de ene partner monogaam wil leven en de ander de voorkeur geeft aan polyamorie. Zonder oordeel, verkent ze deze steeds vaker voorkomende praktijk, en onthult de ware aard van een levensstijl die velen niet begrijpen.

Opening Up! – Tristan Taormino
Relatie-expert en bestseller auteur Tristan Taormino biedt een gedurfde nieuwe strategie voor het creëren van liefdevolle, duurzame relaties. Op basis van diepte-interviews met meer dan honderd mannen en vrouwen, verkent "Opening Up" de real-life voordelen en uitdagingen van alle stijlen van open relaties en polyamorie. Met haar verfrissend down-to-earth stijl en scherpe humor, biedt Taormino oplossingen voor het laten werken van een open relatie, inclusief tips over het omgaan met jaloezie, onderhandelen over grenzen, het vinden van de gemeenschappelijkheid, ouderschap en time management. Het is een tamelijk praktisch handboek voor (beginnende) polyamoristen dat polyamorie in al zijn facetten behandeld en zeker ook ingaat op de emotionele en psychologische aspecten.

Ik heb je liefde nodig, is dat waar? - Bryon Katie
Vanaf onze prilste jeugd zijn we bezig om er voor te zorgen dat we aardig gevonden worden en dat anderen van ons houden. We zoeken niet alleen liefde, maar ook goedkeuring en waardering. Om dit te bereiken, doen we van alles. Byron Katie onderzoekt die mechanismen in dit boek en legt daarbij onze zwakten bloot. Om erachter te komen hoe je onafhankelijk kunt zijn van die hunkering naar aandacht, bewondering, waardering en liefde, moet je eerst weten hoe je jezelf daar keer op keer voor in bochten wringt. Byron Katie versimpelt het omgaan met projecties en het zoeken naar oplossingen voor tekorten en behoeftes, door vier vragen aan jezelf te stellen en zo als het ware je eigen aannames, gedachten en overtuigingen te onderzoeken, zodat je je eigen denken kan beïnvloeden en zo ook je eigen gedrag.

Praten met je partner, voor liefde kun je kiezen - Anette Heffels
In Praten met je partner probeert de bekende psychologe Annette Heffels paren te leren zich vriendelijker en met meer begrip ten opzichte van elkaar te gedragen. Ergernissen, meningsverschillen en ruzies zijn geen teken dat de liefde over is. Ze ontstaan als je elkaar beter leert kennen en dus oog krijgt voor verschillen die je aanvankelijk met de mantel der liefde bedekte.Dekunst is om oplossingen te vinden waarbij je het 'anders zijn' van je partner respecteer. Pogingen om je partner te veranderen naar je eigen beeld en gelijkenis zijn over het algemeen heilloos. Als je echter je eigen gedrag verandert, kan de ander onmogelijk dezelfde blijven

Liefde in vele facetten - Iteke Weeda
De auteur, sociologe en hoogleraar emancipatievraagstukken, deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar liefde en relaties. In dit beknopte boekje nuanceert ze haar opvattingen en brengt Iteke haar in decennialang wetenschappelijk onderzoek gerijpte inzichten rond de liefde terug tot de essentie. Op inspirerende, heldere en tegelijk nuchtere wijze brengt zij het thema liefde in verband met andere levensterreinen. Zo schrijft zij over verliefdheid en vriendschap, seksualiteit en passie, relatieproblemen, angst en macht, onmogelijke en onbeantwoorde liefde, liefde 'in meervoud', relatiebreuk en liefdevol loslaten. Een boekje vol inspirerende teksten met eye-openers, inzicht, herkenning en steun!

Hou me vast - Dr. Sue Johnson
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan te redden. Die hulp komt in dit boek van dr. Sue Johnson, ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy. In "Houd me vast" maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties. Door middel van verhalen uit haar praktijk, gesprekstechnieken, oefeningen en verhelderend advies laat ze zien wat de zeven bepalende momenten in een relatie zijn en coacht ze je die momenten door zodat je een veilige band creëert met je partner. De liefde staat centraal in plaats van communicatieregels. Het mooie aan dit boek is dat de schrijfster niet alleen in gaat op de pijnplekken, problemen en kwetsuren, maar ook aangeeft hoe je intimiteit, sexualiteit, veiligheid en onderlinge verbondenheid kunt vergroten. Ze gaat in op diverse patronen en dynamieken van stellen; zoals bijvoorbeeld het aanvallen/verdedigen, of “zoek de boef”, waarbij is het vinden van een ‘schuldige’, het spel van welles/nietes of gelijk/ongelijk de overhand lijkt te krijgen. Het boek gaat in op de behoefte om een basisveiligheid te hebben in onze nabije relatie en heeft aandacht voor het verstevigen van de verbinding. De schrijfster, een psychotherapeute, ontdekte dat reacties tussen mensen geen intellectuele, maar emotionele reacties waren. Emotionele sleutelmomenten, zowel negatieve als positieve, bepalen een relatie. Dit boek is bedoeld als zelfhulpboek, maar vervangt zeker geen therapie. Lees het daarom stap-voor-stap en herhaal. Belangrijke kernthema's zijn onder meer: ruzies zijn vormen van protest tegen het verlies van emotionele verbondenheid. De interacties worden steeds negatiever wanneer de basisbehoefte ontbreekt. Durf in een dialoog terug te kijken op een crisis of conflict. De band met elkaar, de verbondenheid kan ook door intimiteit, sexualiteit en aanrakingen versterkt of hersteld worden.

Geweldloze communicatie - Marshall B. Rosenberg
Boos worden is een manier om in onze behoefte te voorzien. Hoe kun je op een andere manier overbrengen wat je wilt? Zonder jezelf of de ander tekort te doen? Praten over behoeften en verwachtingen in plaats van elkaar van alles te verwijten of je juist in te houden. Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend. De gesprekstechnieken zijn gericht op het oplossen van conflicten. De manier waarop mensen in conflictsituaties op elkaar reageren, met name hun taalgebruik, leidt vaak tot een negatieve spiraal waarin irritatie, boosheid, verzet, vermijding en angst de boventoon voeren. De auteur laat zien hoe je kunt voorkomen dat conflicten zich verergeren en hoe je kunt werken aan een oplossing. Het boek bevat heel veel herkenbare voorbeelden. Elk hoofdstuk besluit met een oefening.

De giraf en de jakhals in ons - Justine Mol
~over geweldloos communiceren~
Marschall Rosenberg, de grondlegger van Geweldoos Communiceren, koos twee dieren om zijn ideeën krachtig en duidelijk over te brengen: de jakhals en de giraf. Zij staan symbool voor twee kwaliteiten in ons. De jakhals is resultaatgericht, oordelend en autoritair. De giraf is zowel zachtaardig als sterk en kijkt met mildheid naar wat zich aandient, communiceert vanuit het hart en zoek naar verbinding en helderheid. In dit boek maakt Justine Mol duidelijk dat het mogelijk is de jakhals de accepteren en ruimte te geven, en tegelijkertijd giraf te kunnen zijn, vanuit een diepe wens bij te dragen aan het geluk van iedereen. De giraf helpt de jakhals zich te uiten waardoor zijn meedogenloosheid kan veranderen in mededogen. Justine beschrijft de jakhalzenkanten en de giraffe eigenschappen, geeft tips en laat mensen aan het woord in hun giraf- of jakhalsmoment. Een inspirerend boek waarin de lezer ervaart wat geweldloos communiceren inhoudt.